Θαλάσσια αύρα

Μια ιδιαίτερη συνθήκη αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 26/7 σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με τα θέματα του καιρού και η θαλάσσια αύρα αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, θα εμφανιστεί κατά τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες η αύρα η οποία αναμένεται να φέρει δροσιά από τον Σαρωνικό και να ανακουφιστεί η Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τι είναι η θαλάσσια αύρα και πώς δημιουργείται

Γνωστή και ως “μπουκαδούρα”, η αύρα είναι το ρεύμα του αέρα που κατευθύνεται από τη θάλασσα προς την στεριά. Είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο αφορά συνήθως μια μικρή περιοχή – τοπογραφικά – και φέρνει σχετική δροσιά κατά την περίοδο της ζέστης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου δεν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, η στεριά θερμαίνεται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τη θάλασσα. Η θάλασσα έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και δέχεται σε βάθος τις ακτίνες του ήλιου.

Η ατμοσφαιρική πίεση γίνεται μικρότερη πάνω από τη ξηρά σε σχέση με τη θάλασσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται άνεμος ο οποίος πνέει από τη θάλασσα προς την ξηρά.

Στην ουσία δημιουργείται εξαιτίας της διαφοράς θερμοχωρητικότητας μεταξύ νερού και στεριάς.

Δημιουργείται κοντά στην ακτή και μπορεί να φτάσει τα 100 μέτρα.

Τσέκαρε και αυτά: