Θέατρο

Θέατρο: Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαν εκφραστεί φόβοι μήπως το θέατρο επηρεαστεί αρνητικά από τις live – streaming προβολές και έτσι όταν θα επιστρέφαμε στα θέατρα ο κόσμος δεν θα ακολουθούσε. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Το αποδεικνύουν τα αμέτρητα sold out της περασμένης σεζόν καθώς και η ικανοποιητική προσέλευση στα ανοιχτά θέατρα το καλοκαίρι. Το φιλοθεάμον κοινό δε διψάει απλά για θέατρο.

Διψάει για καλό θέατρο. Και αυτός είναι ο λόγος που ανοίγω αυτήν την κουβέντα: το καλό θέατρο. Και το «Παρασκευή και 13» του Αντώνη Καλομοιράκη είναι ακριβώς αυτό. Μια αριστοτεχνική κωμωδία που συνδυάζει το γέλιο, -μιλάμε για πολύ γέλιο-, με τα πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα και την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική απόδοση.

Το «Παρασκευή και 13» έσκασε σαν βόμβα στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας. Ένα στόρι πρωτότυπο με καταιγιστικό χιούμορ που κάνει το κοινό να ξεκαρδίζεται στα γέλια με τον εγκέφαλο σου «να παίρνει φωτιά» με την ποιότητα των επιτυχημένων αστείων που κατακλύζουν το έργο.

Η γραφή του Αντώνη Καλομοιράκη είναι τόσο «to the point», τόσο εύστοχη και οξυδερκής που παρασέρνει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και τα μηνύματα πέφτουν βροχή χωρίς το έργο να γίνεται ποτέ διδακτικό.

Η σκηνοθεσία του Ευθύμη Χρήστου έχει αναδείξει καλλιτεχνικά την παράσταση στο μέγιστο βαθμό. Έξυπνος χειρισμός του σκηνικού και ανάδειξη των υποκριτικών δυνατοτήτων των ηθοποιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Οι ηθοποιοί, Αντώνης Καλομοιράκης, Εύη Κολιούλη, Τερέζα Καζιτόρη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Ξένη Βασιλάκη, γεμάτοι ενέργεια και μπρίο αποδίδουν τους πολύ δύσκολους και απαιτητικούς χαρακτήρες του έργου προσφέροντας ταύτιση, μεταδίδοντας κέφι και κάνοντας τους θεατές να αγαπάνε το θέατρο ακόμα περισσότερο.

Η παράσταση άρχισε γρήγορα να μεταδίδεται από στόμα σε στόμα ως το νέο «talk of the town» της θεατρικής Αθήνας και σύντομα το ένα sold out προλάβαινε το άλλο.

Και δικαίως! Η παράσταση τώρα βρίσκεται σε καλοκαιρινή περιοδεία, ενώ την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα παιχτεί στην Ηλιούπολη, στο Δημοτικό Θέατρο Δημήτρης Κιντής. Είναι μια παράσταση που θα κάνει όσους δεν αγαπούν το θέατρο να το αγαπήσουν και όσους το αγαπούν να το ευγνωμονήσουν για τη συγκεκριμένη παράσταση.

by Μαρία Παπαδοπούλου

Τσέκαρε κι αυτό: