Ξεροτύρι Κέας

Το γνωστό Ξεροτύρι Κέας παρασκευάζεται στο γνωστό κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, το οποίο είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο νησί στην Αττική.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Στο νησί της Κέας ή Τζια βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ο κόλπο του Αγίου Νικολάου. Το νησί είναι παγκοσμίως γνωστό για το μεγάλο πετρινο λιοντάρι, γνωστό σαν Λέοντας της Ιουλίδας, το οποίο κατασκευάστηκε το 600 π.Χ. Σύμφωνα με τον θρύλο έβγαιναν νεράιδες από τη θάλασσα και θανάτωναν τις κοπέλες του νησιού, οι κάτοικοι προσευχήθηκαν στον Δία που έστειλε ένα λιοντάρι για να διώξει τις νύμφες.

Σε αυτό το νησί παρασκευάζεται το γνωστό Ξεροτύρι Κέας, το οποίο φτιάχνεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα και μάλιστα από ζώα της φάρμας των αδελφών Αλέξανδρου και Γιάννη Μυκονιάτη.

Τα αγελαδινό γάλα αυτών των ζώων συλλέγεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τέλη Γενάρη έως τέλη Μαΐου, που τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να βοσκούν.

Αυτό ακριβώς το μυστικό δίνει στο Ξεροτύρι Κέας το χαρακτηριστικό άρωμα, την ιδιαίτερη γεύση, και το ξεχωριστό χρώμα σε σχέση με άλλα είδη τυριών.

Το συγκεκριμένο τυρί ψήνεται πολύ περισσότερο από τη γραβιέρα και σε βαθμούς, αλλά και σε χρόνο. Μέσα στο καζάνι το τυρί αυτό ψήνεται περισσότερο από τα άλλα τυριά και για αυτό το λόγο είναι πιο σκληρό, αλλά και ώριμο.

Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός πως το Ξεροτύρι Κέας κόβεται μετά από πέντε μήνες από την ωρίμανσή του και αυτό είναι άλλη μία μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα τυριά.

Τσέκαρε κι αυτά: