Άγχος

Το άγχος δεν είναι κάτι που επηρεάζει το σώμα μας μόνο τη στιγμή που το νιώθουμε, αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ολόκληρο το σώμα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Οπότε, είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορεί να μας επηρεάσει αυτή η συναισθηματική αντίδραση.

Οι επιπτώσεις του άγχους στην υγεία

Η κορτιζόλη, η οποία είναι η κύρια ορμόνη του στρες, έχει μία λειτουργία που είναι για να αναστέλλει τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την φυσική αντίδραση μάχης ή φυγής του σώματος. Δηλαδή, αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού, του αναπαραγωγικού και των συστημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Πεπτικό σύστημα

Μία από τις επιπτώσεις που έχει το άγχος στην υγεία αφορά το πεπτικό σύστημα, και μπορεί να φτάσει από στομαχική δυσφορία και δυσπεψία, έως παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Παράλληλα, το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τρόπο που τρώμε, δηλαδή υπερφαγικά επεισόδια ή υποφαγία, με αποτέλεσμα τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους.

Δερματικά προβλήματα

Ένα άλλο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα, και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα. Παράλληλα, μπορεί προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που οδηγούν σε δερματικά προβλήματα, όπως η κνίδωση.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή σας υγεία και υπάρχει κίνδυνος καρδιακής νόσου, υπέρτασης και αθηροσκλήρωσης. Ο λόγος είναι ότι η κορτιζόλη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προάγει τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ορμόνες

Στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους και δυσάρεστους εμμηνορρυσιακούς κύκλους και να επηρεάσει τόσο στην ψυχική υγεία, όσο και τη λίμπιντο.

Στους άνδρες εμφανίζεται σαν αίσθημα κόπωσης και μειώνει την σεξουαλική επιθυμία.

Τσέκαρε και αυτό:

Μέγκαν Μαρκλ: Ότι “χρησιμοποιεί” τον πρίγκιπα Χάρι αναφέρουν

Σκύλος κατεβαίνει τις σκάλες σαν λαγουδάκι