Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον και επίσημα παρελθόν από την ηγεσία και την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία παραιτήθηκε, σε μία κίνηση που τάραξε τους πάντες μέσα στο κόμμα, αλλά σίγουρα τον βοηθά να χτίσει το προφίλ του αξιοπρεπούς πολιτικού άντρα.

Η παραίτηση αυτή έπεσε κυριολεκτικά σαν βόμβα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως ουδείς το γνώριζε με εξαίρεση τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα και τα αδέλφια του.

Με αυτή την κίνησή του ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ένα τέλος στην όποια επιχείρηση πολιτικής του απαξίωσης που τις επόμενες ημέρες θα έμπαινε σε εφαρμογή τόσο από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και απο τους εσωκομματικούς δελφίνους.

Η κίνηση να υποκριθεί μία παραίτηση και μία νέα επανεκλογή του από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν μέσα στις πολιτικές του επιλογές, αφού όπως ο ίδιος είχε πει, μετά την εκλογική συντριβή, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει.

Θέλοντας ο Αλέξη Τσίπρας όμως να διαφυλάξει την προσωπική του, αλλά και την πολιτική του αξιοπρέπεια, αποφάσισε να παραιτηθεί, κάτι που δεν γνώριζαν ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες. Έτσι με αυτή την τακτική ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει να διατηρήσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και να βουλώσει εκείνα τα στόματα, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που συζητούσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τα περί κολλήματός του με την καρέκλα.

Το οξύμωρο της κατάστασης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ενώ θα έπρεπε κανονικά να πανηγυρίζουν,  αυτοί βρίσκονται σε ένα κλίμα κατήφειας και τρόμου, αφού ξέρουν πως χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι, το κόμμα μπαίνει σε επικίνδυνους ατραπούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ακέφαλος θα πρέπει άμεσα να “διορίσει” νέο πρόεδρο στο κομμα, έτσι ώστε να δώσει το παρόν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή και εν συνεχεία να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος με τον Αλέξη Τσίπρα να μην είναι υποψήφιος.

Αυτό το βάρος φαίνεται να το αναλαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, ως η αρχαιότερη βουλευτής αλλά και ως η απόλυτη γνώστης της διαδικασίας. Αυτή φαίνεται πως θα είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή νέου προέδρου.

By Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Τσέκαρε κι αυτό: