Αμπελοβλάσταρα

Τα Αμπελοβλάσταρα είναι τα τρυφερά βλαστάρια, οι τρυφερές λεπτές άκρες από τα ανοιξιάτικα αμπέλια και τα φύλλα του φυσικά.

Τα Αμπελοβλάσταρα πρέπει όμως να μαζεύονται από τα αράντιστα αμπέλια κυρίως τα αμπελόφυλλα, ενώ έχουν την απαλή ξινάδα και τη μυρωδιά του σταφυλιού.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Κορινθία και την Αχαΐα, όπου χρησιμοποιούν τα αμπελοβλάσταρα με ελάχιστα φύλλα για να παρασκευάζουν το διάσημο τουρσί τους, ενώ ταιριάζουν εξαιρετικά και με κατσικάκι αυγολέμονο, κουνέλι στιφάδο και γαύρο μαρινάτο.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι πως τα αμπελοβλάσταρα μπορούν να συντηρηθούν για πολύ καιρό και η διαδικασία είναι πολύ απλή! Αφού μαζεύουμε από κάθε κληματόβεργα 2-3 φύλλα μεσαίου μεγέθους, τα πλένουμε, τα στοιβάζουμε ανά 5, τα τυλίγουμε σε μασούρια και τα μοιράζουμε σε μεγάλα καθαρά βάζα.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές ξινό και απογεμίζουμε με βραστό νερό. Κλείνουμε με τα καπάκια, τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα φυλάσσουμε έτσι για πολύ καιρό.

Τα αμπελοβλάσταρα όπως και τα αμπελόφυλλα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες. Ανήκουν στις αντιφλεγμονώδεις τροφές γιατί περιέχουν πολλές  αντιοξειδωτικές ουσίες!!!

Tσέκαρε και αυτά: