Φασόλια γίγαντες

Τα Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή της Μακεδονίας, που βρίσκεται βορειοδυτικά στη Δράμα, σε απόσταση 47 χιλιόμετρα από το κέντρο της και μόλις 12 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Βουλγαρίας.

Το παλαιό όνομα της κώμης ήταν Ζύρνοβο και μετονομάστηκε σε Κάτω Νευροκόπι από τους Έλληνες του Άνω Νευροκοπίου που προσέφυγαν εκεί μετά τη Συνθήκη του Νεϊγύ.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Τα Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου έχουν σήμα νεφροειδές λευκό και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος των 1000 κόκκων.

Είναι εξαιρετικής ποιότητας που οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής και την εδαφολογική σύσταση του χώρου, ενώ καλλιεργούνται σε ανοιχτούς αγρούς και σε εδάφη φτωχά σε ασβέστιο.

Η σπορά γίνεται την άνοιξη κυρίως  σε αυλάκια και η συγκομιδή των ξερών φασολιών  ξεκινά μετά  από 2 μήνες περίπου, όταν  κιτρινίσουν οι λοβοί.  Στη συνέχεια παραμένουν για ξήρανση και αλωνίζονται με μηχανές. Η απόδοση σε ξερά φασόλια είναι περίπου 300-600 κιλά ανά στρέμμα.

Τα Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου έχουν υψηλή διατροφική αξία και για αυτό η συχνή και συστηματική κατανάλωση τους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και των δοντιών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Είναι πιστοποιημένα προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1998.

Τσέκαρε και αυτά: