Κρήτη

Η οριοθετημένη γεωγραφικά περιοχή, εντός της οποίας πραγματοποιείται η παραγωγή του Πευκοθυμαρόμελου, περιλαμβάνει ολόκληρη την Κρήτη, ένα νησί που ανέπτυξε την μελισσοκομία από το 3400 π.Χ όπως αποδεικνύεται από τις πήλινες κυψέλες της Μινωϊκής Εποχής που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Φαιστό και Κνωσό.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ο μύθος αναφέρει πως όταν ο Δίας βρέφος μεταφέρθηκε στο ιερό σπήλαιο της Κρήτης, η διατροφή του ανατέθηκε στη νύμφη Μέλισσα, που ήταν κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μελισσέα και είναι αυτή που δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της μελισσοκομίας.

Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης αποτελεί φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο και προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών. Η ανάμιξη του θυμαρίσιου μελιού (θυμαρίσιο μέλι) με το πευκόμελο έχει ως αποτέλεσμα μια ενδιάμεση κατάσταση που σε κάθε περίπτωση το διατηρεί ρευστό τουλάχιστο 12 μήνες από την ημέρα συλλογής του.

Συγκριτικά με το πευκόμελο παρουσιάζει υψηλότερη οξύτητα, διάρκεια γεύσης και εντονότερο άρωμα λουλουδιών, ασθενέστερο όμως άρωμα ξύλου και ρητίνης.

Το παραγόμενο Πευκοθυμαρόμελο είναι φυσική ανάμιξη, η οποία προέρχεται είτε από τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου είτε από τον ιδιαίτερο τρόπο εκμετάλλευσης των μελισσιών που ασκούν οι Κρήτες μελισσοκόμοι.

H παραμονή του θυμαρίσιου μελιού στις κηρήθρες και η μετέπειτα φυσική ανάμιξή του με το πευκόμελο, αποτελούν μία πάγια τοπική μέθοδο παραγωγής ενός ξεχωριστού προϊόντος.

Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση ενώ οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες (αντιοξειδωτικές ιδιότητες) δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης είναι αναγνωρισμένο ελληνικό μέλι ΠΟΠ από το 2017.

Τσέκαρε κι αυτά: