Μάτια

Ο καύσωνας έχει ταλαιπωρήσει όλες αυτές τις ημέρες και τα μάτια των ανθρώπων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Αυτό σημαίνει πως τα μάτια πρέπει να τα προστατεύουμε με γυαλιά ηλίου γιατί σε διαφορετική περίπτωση με την πάροδο των χρόνων, θα υπάρξουν αλλοιώσεις και στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές οφθαλμοπάθειες.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι πως η παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου χωρίς γυαλιά ποιότητας και απορροφητικά, τότε μπορεί να προκληθούν οι αλλοιώσεις στις πρωτεΐνες του φυσικού φακού των ματιών, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει αυτό το θόλωμα και τελικά καταρράκτη.

Επίσης, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλλαγές στο DNA των κυττάρων και αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καρκινώματος είτε στο δέρμα γύρω από τα μάτια είτε ακόμα και στα βλέφαρα.

Άλλες παθήσεις στα μάτια από τον ήλιο είναι η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ή ακόμα και το πτέρυγιο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η φωτοκερατίτιδα.

Όσοι ήδη πάσχουν από γλαύκωμα, θα πρέπει να ξέρουν πως τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αυξημένη πίεση, δηλαδή ενδοφθάλμια πίεση.

Αυτό που τον τελευταίο καιρό ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν η πρεσβυωπία στα μάτια σχετίζεται με την έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου. Για το λόγο αυτό και οι άνθρωποι που οι χώρες τους είναι πιο μακριά από τον ισημερινό αποκτούν πρεσβυωπία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η λύση είναι η συνεχής χρήση γυαλιών ηλίου στους υπαίθριους χώρους και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες. Απαραίτητο είναι ακόμα ένα καπέλο με φαρδύ γείσο για να σκιάζονται καλύτερα τα μάτια.

Τσέκαρε κι αυτό: