Μεγάλη Πέμπτη

H Μεγάλη Πέμπτη είναι μια μέρα αφιερωμένη σε τέσσερα γεγονότα τα οποία αναφέρονται στα Ευαγγέλια και σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές έγιναν προτού ο Ιησούς Χριστός σταυρωθεί.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Οι πιστοί βρίσκονται στην εκκλησία την άγια αυτή μέρα με σκοπό να ακούσουν ψαλμωδίες και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας πραγματοποιούνται τελετές οι οποίες αναφερόνται στα γεγονότα και ο κόσμος προετοιμάζεται για το Πάσχα.

Η ημέρα αυτή είναι εξαιρετικά συγκινητική και φέρνει ακόμη πιο κοντά τον κόσμο στην εκκλησία διότι διαβάζονται αποσπάσματα από τα 12 Ευαγγέλια και η ιστορία της σύλληψης του Χριστού είναι ένα γεγονός το οποίο συγκινεί όλους τους Χριστιανούς και περνά πολύ όμορφα και σημαντικά μηνύματα.

Ένα από τα γεγονότα που αφορούν τη συγκεκριμένη μέρα είναι ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Χριστός κάλεσε σε δείπνο τους 12 απόστολους όπως περιγράφουν τα ευαγγέλια των Μακρού, Λουκά και Ματθαίου.

Το δεύτερο γεγονός είναι ο Ιερός νιπτήρας, που αφορά το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστολών από τον Ιησού Χριστό.

Το τρίτο γεγονός είναι η προσευχή του Ιησού στον Θεό λίγο πριν τη σύλληψη του και ονομάζεται Ϋπερφυής Προσευχή.

Και το τέταρτο γεγονός αφορά στην προδοσία του Ιούδα, ο οποίος για 30 αργύρια πρόδωσε τον Χριστό και οδήγησε στη σύλληψη του.

Tη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά να τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί τη θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τον Όρθο της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται αναπαράσταση του Θείου Δράματος της Σταύρωσης!

Διαβάζονται αποσπάσματα από τα 12 Ευαγγελία και το κλίμα είναι κατανυκτικό και παράλληλα συγκινητικό.

Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες βάφουν κόκκινα αυγά τα οποία συμβολίζουν το αίμα του Χριστού ενώ σε περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας οι κάτοικοι κρεμούν ένα κόκκινο σεντόνι στα μπαλκόνια τους!

Tσέκαρε και αυτά: