Πεντέλη

Πεντέλη: Ολοκληρώθηκε από το Δήμο Πεντέλης η σηματοδότηση των δύο πρώτων διαδρομών για πεζοπορία και ποδηλασία στο Πεντελικό βουνό. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε, καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε:

  • Μια πεζοπορική διαδρομή μήκους 2,3 χλμ και
  • Μια ποδηλατική διαδρομή μήκους  5,1 χλμ

Και οι δύο διαδρομές είναι κυκλικές, γύρω από τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα Πεντέλης, και η αφετηρία/τερματισμός τους βρίσκεται στην αρχή του δασικού δρόμου ακριβώς δίπλα από την κεντρική πύλη του μοναστηριού.

Η παρέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της συνολικότερης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος του βουνού και την ανάδειξη των πολιτιστικών του μνημείων. Ο Δήμος Πεντέλης χρηματοδοτήθηκε για τη σύνταξη μελέτης που προβλέπει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου στο βουνό. Στο πλαίσιο της μελέτης προβλεπόταν η δημιουργία και σηματοδότηση των δύο ανωτέρω πρώτων διαδρομών, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συνολικού δικτύου.

Η μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να ενταχθεί σε χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για δημιουργία σηματοδοτημένων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στο Πεντελικό, προβλέπει ένα ενιαίο δίκτυο 100 χιλιομέτρων πεζοπορικών διαδρομών και άλλο ένα δίκτυο 100 χιλιομέτρων περίπου διαδρομών ποδηλάτου.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με την έγκριση των δασικών υπηρεσιών και αφορούν:

α) Καθαρισμό των μονοπατιών από χόρτα, χαλαρές πέτρες και άλλα εμπόδια

β) Μικρά τεχνικά έργα όπως ξύλινα κορμοσκαλοπάτια στα σημεία των μονοπατιών με μεγάλη κλίση

γ) Σηματοδότηση των μονοπατιών με ειδική σήμανση πάνω σε βράχους ή σε ξύλινους πασσάλους (και όχι με κάρφωμα των πινακιδίων πάνω στα δέντρα).

δ) Τοποθέτηση ηλεκτρονικών αισθητήρων τύπου NFC για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών στο κινητό τηλέφωνο του πεζοπόρου στην Πεντέλη.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:

“Η χάραξη μονοπατιών στο πεντελικό βουνό είναι γεγονός!  Ένα προσωπικό μου στοίχημα έχει ήδη κερδηθεί και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη. Ο δρόμος του μονοπατιού έχει καθαριστεί και η σηματοδότηση, η αρίθμηση, οι πληροφορίες και οι οδηγίες για το πρώτο μονοπάτι έχουν αναρτηθεί στην περιοχή της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

2,3 χιλιόμετρα πεζοπορικής διαδρομής και 5,7 ποδηλατικής, μέσα στην πλούσια φύση του πεντελικού όρους, είναι έτοιμα να σας υποδεχτούν! Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν σε αυτό το έργο και ιδιαίτερα στην Αντιδήμαρχο  Περιβάλλοντος  Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνη Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης Άντα Χάνου Μπούσουλα, για την ανεκτίμητη συνεισφορά της και στον Στέφανο Ψημένο, ο οποίος ως ειδικός στα μονοπάτια της Πεντέλης, εκπόνησε την μελέτη των διαδρομών”.

Τσέκαρε κι αυτό: