Πιπεριά Φλωρίνης

Η Πιπεριά Φλωρίνης είναι η ποικιλία κόκκινης πιπεριάς, η οποία καλλιεργείται στη Μακεδονία και ιδανικά στα χωριά της Φλώρινας όπου εκεί προσαρμόστηκε άψογα στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες στα φημισμένα για την ευφορία χώματα.

Οι κόκκινες πιπεριές ήρθαν από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και ειδικότερα από τη Βραζιλία και το Μεξικό στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Εκατό περίπου χρόνια αργότερα, έφτασαν και στην Ελλάδα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Μέχρι το 1950 η κόκκινη πιπεριά σε σχήμα «Δ» είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής, ωστόσο το 99% της παραγωγής προοριζόταν για ξήρανση.

Οι αληθινές πιπεριές Φλωρίνης αρχίζουν να κοκκινίζουν μετά τις 15 Αυγούστου, μέχρι τότε είναι πράσινες. Η καλλιέργεια τους έχει στρεμματική απόδοση αν καλλιεργηθούν σωστά 3 τόνους το στρέμμα.

Οι καρποί της, έχουν μήκος 15-20 εκατοστά και πλάτους 4-5 εκατοστά. Είναι παχύσαρκη με γλυκιά γεύση, είναι ένα από τα μοναδικά λαχανικά, που μπορεί να γίνει τουρσί, ψητή, λιαστή,αποθήκευσή σε βάζο στην, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση.

Η καλλιέργεια της πιπεριάς ξεκινάει, συνήθως, την άνοιξη και είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια που με την κατάλληλη φροντίδα μας δίνει πολλούς καρπούς για να απολαμβάνουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι μια πολύ γευστική επιλογή με λίγες θερμίδες και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρούνται ιδανικοί σύμμαχοι για την υποστήριξη του οργανισμού μας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες καλλιεργητές ξεκινούν την καλλιέργεια από σπόρους, τα λεγόμενα σε υβρίδια, σε προστατευμένο εσωτερικό χώρο. Καθώς περιμένουν τα νεαρά φυτά να αναπτυχθούν και να είναι έτοιμα για μεταφύτευση, ετοιμάζουν το χώμα

Η Πιπεριά Φλωρίνης τιμήθηκε με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 1994.

Τσέκαρε κι αυτό: