Πολυσυντροφικότητα

Πολυσυντροφικότητα: Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα πολυσύνθετο κομμάτι της ζωής και ο κάθε άνθρωπος τις διαχειρίζεται διαφορετικά, ενώ δεν υπάρχει μόνο ένα είδος δεσμού.

Για παράδειγμα η πολυσυντροφικότητα, στα αγγλικά polyamory, είναι το να βρίσκεσαι σε σχέσεις με δύο ή περισσότερα πρόσωπα, πάντα με ειλικρίνεια και να υπάρχει η συναίνεση όλων.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Η πολυσυντροφικότητα είναι ένα είδος ανοιχτής σχέσης και αφορά ανθρώπους κάθε φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως πολυσυντροφικοί μπορεί να πιστεύουν σε ανοιχτές σχέσεις με συνειδητή διαχείριση της ζήλιας και να απορρίπτουν την άποψη ότι η σεξουαλική και σχεσιακή αποκλειστικότητα (μονογαμία) είναι προϋπόθεση για βαθιές, αφοσιωμένες, μακροχρόνιες, ερωτικές σχέσεις

Ωστόσο, αρκετοί μπερδεύουν την πολυσυντροφικότητα με άλλες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να τοξικές. Στην πολυσυντροφικότητα δεν υπάρχει πίεση και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σύμφωνοι με αυτή τη σχέση.

Μάλιστα σε μία τέτοια σχέσει οι άνθρωποι μοιράζονται τις αξίες των ατόμων που εμπλέκονται, όπως η αγάπη, η οικειότητα, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, η ισότητα, η επικοινωνία και η δέσμευση.

Τι δεν είναι η πολυσυντροφικότητα:

  • Δεν έχει καμία σχέση με την πολυγαμικότητα, δηλαδή η αναζήτηση περιστασιακών σεξουαλικών επαφών
  • Δεν έχει να κάνει με πισώπλατες σχέσεις, ή άσκηση πίεσης στον άνθρωπο που είμαστε μαζί να δεχτεί άλλες σχέσεις
  • Δεν είναι πολυγαμία με την έννοια της πατριαρχίας, δηλαδή πολυγυνία
  • Δεν είναι swinging, δηλαδή ανταλλαγή συντρόφων

Τσέκαρε και αυτά:

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η αποκάλυψη για την απιστία σε σχέση της

Monday blues: Τι είναι και πώς να τα ξεπεράσεις