Αφρόγαλο Σάμου

Η Σάμος είναι ένα καταπράσινο νησί του βορείου Αιγαίου με πανέμορφες παραλίες και πλούσια ιστορία, ενώ αποτελεί τη γενέτειρα επιφανών προσωπικοτήτων της αρχαίας Ελλάδας, όπως ο Πυθαγόρας και ο Αρίσταρχος.

Το Αρμόγαλο Σάμου Π είναι ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά τυριά του νησιού με μια υπέροχη κρεμώδη και βελούδινη υφή, το οποίο έχει πικάντικη γεύση και ελαφρώς ξινή.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Για την Παρασκευή του χρησιμοποιείται γίδινο γάλα που ωριμάζει για μία ολόκληρη ημέρα, στραγγίζει για άλλες 24 ώρες και εν συνεχεία χτυπιέται και συσκευάζεται. Πρόκειται για παραδοσιακό τοπικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με απαλή κρεμώδη υφή, πλούσια βοτανική γεύση και ισορροπημένη αλμύρα.

Το Αρμόγαλο Σάμου Π παρασκευάζεται σε μία και μόνη τυροκομική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Μυτιληνιοί της Σάμου και είναι ένα τυρί τοπικής εμβέλειας κυρίως.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό τυρί από τη Σάμο που παλιότερα το έφτιαχναν μόνο οι νοικοκυρές στο σπίτι.

Το Αρμόγαλο Σάμου Π μπορεί να καταναλωθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις, όπως ως αλοιφή πάνω σε ψωμί ή παξιμάδια ή ακόμα και στο πρωινό με φρούτα ή μέλι. Επίσης, θεωρείται ένα μοναδικό συνοδευτικό ως μεζές του τσίπουρου ή της ρακής.

Προστίθεται σε φρέσκες σαλάτες και γίνεται βασικό υλικό σε πίτες και τάρτες, σε πιτάκια αλμυρά ή γλυκά που συνήθως συνδυάζονται με μέλι, και σε σάλτσες ζυμαρικών.

Τσέκαρε και αυτά: