Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού

Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού: Η κοινότητα Αγρού (Κύπρος) είναι χτισμένη ανάμεσα σε ψηλά βουνά με υψόμετρο 1.100 μέτρων και πήρε το όνομά της από τη Μονή του Μεγάλου Αγρού που χτίστηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας.

Το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού παρασκευάζεται για πάνω από 70 χρόνια στην σε αυτή την κοινότητα και είναι ένα επιδόρπιο γλυκό.

Είναι ένα μείγμα ροδοπετάλων, ζάχαρης, αλλά και νερού, ενώ τα ροδοπέταλα προέρχονται από την ποικιλία Rosa Damascena. Σε αυτά τα αγροτεμάχια στην κοινότητα του Αγρού βρίσκονται κατά αποκλειστικότητα οι τριανταφυλλιές που προσφέρουν αυτά τα ιδιαίτερα αρωματικά ροδοπέταλα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Από το άνθος του φυτού επιλέγονται μόνο τα ροδοπέταλα τα οποία κοσκινίζονται και πλένονται προκειμένου να απομακρυνθούν γύρη και τυχόν ξένες ουσίες.

Πρόκειται από τα παλιά τα χρόνια ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό γλυκό, ιδανικό για κέρασμα, αλλά και με ευεργετικές ιδιότητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Σε κείμενα ξένων επισκεπτών στο νησί από τον 19ο αιώνα αναφέρεται ότι το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού ήταν ένα από τα γλυκά του κουταλιού που προσφερόταν από τις νοικοκυρές για να φιλέψουν τους επισκέπτες.

Το Γλυκό Τριαντάφυλλο καταχωρήθηκε ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης το 2016.

Τσέκαρε και αυτά: