Κατσικάκι Ελασσόνας

Κατσικάκι Ελασσόνας: Στη νότια πλευρά του Ολύμπου βρίσκεται η Ελασσόνα, μία πόλη χτισμένη αμφιθεατρική, την οποία χωρίζει σε δύο μέρη ο ποταμός Ελασσονίτης, που εκβάλει στον Πηνειό. Αυτά τα δύο μέρη της πόλης συνδεόνται με τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, για το οποίο κιόλας είναι διάσημη η πόλη.

Αλλά πέρα από το τοξωτό γεφύρι, αυτή η πόλη είναι διάσημη και για το Κατσικάκι Ελασσόνας, ένα κρέας που διαθέτει ένα χαρακτηριστικό άρωμα, με ευχάριστη οσμή και γεύση.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Προέρχεται από κατσικάκια αιγών, οι οποίες φέρουν τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών που διαβιούν στην ευρύτερη ηπειρωτική χώρα.

Οι πληθυσμοί των αιγών ανήκουν στην ντόπια ελληνική φυλή ή σε διασταυρώσεις αυτής με αρσενικά της φυλής της Σκοπέλου. Ζουν σε εκτατικές ή ημιεκτατικές συνθήκες στην επαρχία Ελασσόνας και βοσκούν σε υψηλά υψόμετρα άνω των 250 μέτρων.

Το κατσικάκι Ελασσόνας καταναλώνει μια μεγάλη ποικιλία από χόρτα, βότανα και φυτά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολλών αρωματικών φυτών, δίδουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο γάλα και ειδικά στο κρέας.

Η εκτροφή αιγών και η παραγωγή κρέατος από «Κατσικάκι Ελασσόνας» που είναι διαχρονική και καταγεγραμμένη στα βάθη των αιώνων, γίνεται για κατανάλωση στις αγορές: της Λάρισας, της Κατερίνης, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η  Κύπρος.

Το Κατσικάκι Ελασσόνας καταχωρήθηκε ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το 2011.

Τσέκαρε και αυτά: