Σχέση

Συνήθως όταν μία σχέση τελειώσει σκεφτόμαστε τα λάθη που έχουμε κάνει, ωστόσο μπορούμε να καταλάβουμε τα λάθη μας και κατά τη διάρκεια μίας σχέσης.

Δεν είναι πάντα εφικτό να κρατήσουμε έναν δεσμό, οποιασδήποτε φύσης κοντά μας, όμως αρκετοί ψυχολόγοι, σύμβουλοι σχέσεων και γενικά άνθρωποι που ειδικεύονται σε αυτό το κομμάτι έχουν προσπαθήσει να βρουν λύσεις για να κάνουν τις ανθρώπινες σχέσεις λιγότερο περίπλοκες από ό,τι είναι.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Για παράδειγμα ο Αμερικανός εθνογράφος Simon Sinek, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τα βιβλία και τα podcasts για αισιοδοξία, εντόπισε δύο πολύ συχνά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι σε μία σχέση.

Αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα με λογική

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα στις σχέσεις είναι η επικοινωνία, η οποία συνεπάγεται με την ειλικρίνεια και την ευθύτητα στον λόγο. Σε μία υγιή σχέση θέλουμε να γνωρίζουμε ποιον έχουμε δίπλα μας, αλλά και πως αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

Σε έναν τσακωμό, πολλές φορές προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να χειριστούμε τα πράγματα λογικά, όμως λόγω του ότι τα συναισθήματα εκείνη την στιγμή είναι στα ύψη, δεν βγαίνει πουθενά.

“Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα με λογική, ούτε τη λογική με συναίσθημα”, υποστηρίζει ο Sinek.

Αν ο άνθρωπος απέναντί μας έχει εκνευριστεί με κάτι, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αφήσουμε να εκφραστεί και μόλις το κλίμα ηρεμήσει να συζητήσουμε ήρεμα.

Προσποιούμαστε ότι είμαστε καλά, ενώ δεν είμαστε

Ένα συχνό λάθος στις σχέσεις είναι ότι λέμε ότι είμαστε καλά, αλλά δεν είμαστε. Αυτό ενδεχομένως να το κάνουμε με καλή πρόθεση, δηλαδή να μην επιβαρύνουμε τον συνάνθρωπό μας, όμως του στέλνουμε μήνυμα του τύπου “δεν σε χρειάζομαι”.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώσει παραμελημένος, ενώ ο Sinek υποστηρίζει ότι είναι μία πολύ εγωιστική συμπεριφορά, επειδή στερούμε από τον σύντροφό μας τη χαρά της προσφοράς.

Τσέκαρε και αυτά:

Smoothie με ρόδι: Πώς να το φτιάξεις και τα οφέλη στην υγεία 

Απολλεών: Από πού βγαίνει το ψευδώνυμο