Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού

Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού: Το τελευταίο διάστημα μαθαίνουμε για πολλούς γονείς οι οποίοι ξεχνούν τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα έχει γίνει σάλος με ένα αδιανόητο περιστατικό στην Άρτα όπου πατέρας ξέχασε το 5,5 μηνών βρέφος του στο πίσω κάθισμα και πήγε στη δουλειά του. Η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κατά καιρούς συμβαίνουν τέτοιου είδους πράγματα.

 ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, υπάρχει ένα σύνδρομο το οποίο αναφέρεται σε αυτή την κατάσταση και ονομάζεται Baby Forgotten Syndrome.

To συγκεκριμένο σύνδρομο αναφέρεται όταν οι γονείς ξεχνούν “καταλάθος” ένα μωρό ή ένα παιδί σε κλειδωμένο αυτοκίνητο και λόγω των πολλών ωρών, το παιδί πεθαίνει. Είναι ο όρος για να μπορέσει κάποιος ειδικός να τοποθετήσει το τραγικό γεγονός κάπου και συχνά αναφέρεται σε μελέτες πως οι γονείς ξεχνούν τα παιδιά γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη αλλού και όχι στη συγκεκριμένη στιγμή. Μάλιστα, όταν το παιδί μπορεί να αποκοιμηθεί στο όχημα, είναι πιο “εύκολο” να ξεχαστεί ο γονιός.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ στο οποίο να μπορέσουν να τοποθετήσουν ένα γονέα που ξεχνά το παιδί του στο αυτοκίνητο οι ειδικοί και μπορεί να συμβεί στον κάθενα. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως μπορεί να συμβεί πιο εύκολα όταν ένας γονέας έχει μια έντονη αλλαγή στη ρουτίνα του ή αν δεν είναι ικανός να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν στο “σύνδρομο ξεχασμένου μωρού” οι γονείς που δεν κάνουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα με το παιδί τους καθημερινά, όπως π.χ. να το πηγαίνουν στο βρεφονηπιακό σταθμό, συνεχίζουν να κάνουν τη ρουτίνα που είχαν προτού μπουν στη νέα συνθήκη χωρίς να σκέφτονται.

Σύμφωνα με το carlsonattorneys.com, όταν κάποιος κάνει μια δραστηριότητα χωρίς να σκέφτεται, ονομάζεται “motor memory” (μνήμη που λειτουργεί αυτόματα). ΄Όταν κάποιος κάνει μια δραστηριότητα χρησιμοποιώντας αυτό το κομμάτι της μνήμης, ελευθερώνει ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου και σκέφτεται δραστηριότητες που έχει να κάνει στο μέλλον.

Ένα ήσυχο μωρό στο πίσω μέρος του καθίσματος μπορεί πολύ εύκολα να ξεχαστεί όταν :

  • Ο γονιός έχει βγει από τη συγκεκριμένη στιγμή
  • Ο γονιός σκέφτεται το μέλλον

Tσέκαρε και αυτά: