ύπνος

Ο ύπνος είναι υγεία, και αν δεν κοιμηθούμε καλά, μετά μπορούν να μας δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

Για παράδειγμα οι γυναίκες που κοιμούνται λίγες ώρες, έχουν έχουν πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν 16 χρόνια συνεχόμενα, από το 2001 μέχρι και το 2007, 66.122 γυναίκες ηλικίας 25 έως 42 ετών, οι οποίες δεν είχαν υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης.

Επιπλέον, μάζεψαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, τη φυλή, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, το ιστορικό άπνοιας ύπνου και το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης.

Οι ερευνητές, άρχισαν να μετρούν τον ύπνο από το 2001, και έκαναν ξανά την ίδια διαδικασία το 2009 2009, καταγράφοντας τον μέσο αριθμό ωρών ύπνου σε μια περίοδο 24 ωρών.

Παράλληλα, έβλεπαν τις διαταραχές ύπνου, όπως τον χρόνο μέχρι να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένες ή να ξυπνούν νωρίς το πρωί, μαζεύοντας απαντήσεις σε διάφορες ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της δημοσίευσης από τις 25.987 περιπτώσεις υπέρτασης που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7-8 ώρες τη νύχτα, είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Ο Δρ. Shahab Haghayegh, είπε ότι: “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αϋπνίας και μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια προληπτική εξέταση”.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε:

“Η υπέρταση συνδέεται με πολλές επιπλοκές για τη σωματική και ψυχική υγεία. Όσο πιο γρήγορα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και να τα θεραπεύσουμε, τόσο περισσότερο μειώνουμε τα μελλοντικά προβλήματα υγείας”.

Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς συσχετίζεται ο ύπνος με τον κίνδυνο υπέρτασης, όμως οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά αντιδράσεων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση της κατακράτησης του νατρίου και την αρτηριακή ακαμψία, καταλήγοντας σε υπέρταση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension.

Τσέκαρε και αυτά:

Netflix: Ποια ταινία έχει τις περισσότερες προβολές

Beige flags: Τι είναι και γιατί πρέπει να τα προσέχουμε