Ύπνος

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μία μεγάλη απόλαυση, ειδικά μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά, ωστόσο υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος.

Σύμφωνα με την έρευνα της SleepFoundation.org οι περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ κοιμούνται για περίπου μία ώρα το μεσημέρι. Η κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στην ιατρική συμπεριφοράς ύπνου, Shelby Harris, θεωρεί ότι είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα. Η Harris είναι και διευθύντρια υγείας ύπνου στο Sleepopolis.

Η Harris υποστήριξε μιλώντας στο CNBC Make It ότι:

“Αν παίρνετε έναν μεσημεριανό ύπνο μιας ώρας, μερικές φορές ξυπνάτε νιώθοντας πιο ζαλισμένοι, επειδή μπαίνετε σε βαθύτερα στάδια ύπνου”.

Πόσο πρέπει να κρατάει ο μεσημεριανός ύπνος:

Υποτίθεται κοιμόμαστε το μεσημέρι με σκοπό να πάρουμε λίγη παραπάνω ενέργεια, όμως ο ιδανικός χρόνος είναι από 20 λεπτά έως μισή ώρα, σύμφωνα με την ψυχολόγο.

Πριν πέσετε για ύπνο, καλό είναι να βάζετε ένα χρονόμετρο για 30 λεπτά, το οποίο σας δίνει από πέντε έως 10 λεπτά για να σας πάρει ο ύπνος και περίπου 20 λεπτά για να ξεκουραστείτε.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η ώρα της ημέρας, που επηρεάζει πολύ τον βραδινό ύπνο, όπως λέει η Harris.

“Καλό είναι να το κάνετε τουλάχιστον οκτώ με εννέα ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι το βράδυ. Συνήθως για την πλειοψηφία των ανθρώπων, έως τις 2 μ.μ. το αργότερο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο μεσημεριανός ύπνος έχει οφέλη στον οργανισμό μας, συγκεκριμένα:

  • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Ενισχύει την παραγωγικότητα και τη συγκέντρωση

Τσέκαρε και αυτά:

Netflix: Ποια ταινία έχει τις περισσότερες προβολές

Beige flags: Τι είναι και γιατί πρέπει να τα προσέχουμε